تزریق ژل و فیلر به صورت و بدن؛مزایا،عوارض و هزینه
با گذشت سن، مقدار چربی زیرپوستی صورت کاهش مییابد. این امر باعث میشود که عضلات صورت نزدیکتر به سطح پوست قرار بگیرند و خطوط خنده و چین و چروکهای دور چشم واضحتر به نظر بیایند. همچنین، پوست صورت کشیدهتر به نظر میرسد و صورت به نظر لاغرتر میآید. عوامل دیگری نیز بر جوانی و شادابی پوست چهره تأثیر میگذارند، از جمله آنها میتوان به تأثیرات آفتاب، وراثت و سبک زندگی اشاره کرد. به همین دلیل، با استفاده از تزریق ژل یا فیلر، میتوان چین و چروکهای صورت را کاهش داد، تحلیل چربی و لاغر شدن صورت را جبران کرد و جوانی را به چهره بازگرداند.
کاربردهای ژل تزریقی
مهمترین کاربرد ژلهای تزریقی عبارت است از:
- برجسته و قلوهای کردن لبها
- فرمدهی و برجسته کردن چانه
- برجسته کردن گونه
- رفع چین و چروک صورت
- از بین بردن فرورفتگی مربوط به جای زخم (اسکار)
- رفع عدم تقارن و خوش فرم کردن صورت و اصلاح بدشکلیها
- کاهش یا از بین بردن سیاهی زیر چشم
- تغییرشکل غیرجراحی بینی
فیلر به کمک افرادی میآید که از پدیدار شدن نشانههای زودهنگام پیری بر صورت خود ناراحت هستند. این درمان ساده بخش موثری از جوانسازی صورت محسوب میشود. بعضی از ژلها را میتوان حتی در سینه، ساق پا یا دست تزریق کرد تا ظاهری صاف و بدون چین و چروک و جوان پیدا کنند.
تزریق ژل برای چه افرادی مناسب است؟
متقاضی مناسب تزریق فیلر از شرایط زیر برخوردار است:
- سلامت جسمی مناسب
- عدم استعمال دخانیات
- دارای نگرشی مثبت نسبت به درمان و داشتن انتظاری واقعبینانه از نتیجه آن
- متعهد به حفظ سلامت و بهداشت پوست
برخی بیماران به روشهای جراحی، مانند لیفت صورت یا لیفت چشم به نتیجه بهتری میرسند.
مشاوره
پزشک و متقاضی تزریق ژل در جلسه مشاوره درباره موضوعات زیر صحبت میکنند:
- اهداف بیمار
- شرح حال پزشکی بیمار، حساسیت به دارو و درمانهای پیشین
- ویتامینها، مکملها و داروهای مصرفی فعلی
- استعمال دخانیات و سوء مصرف مواد مخدر
- سابقه تزریق بوتاکس، فیلرهای بافت نرم، لیزردرمانی یا دیگر روشهای غیرجراحی جوانسازی صورت
- سابقه انجام جراحی صورت
همچنین پزشک اقدامات زیر را انجام میدهد:
- بررسی وضعیت سلامت عمومی، سابقه ابتلا به بیماریهای مختلف یا وجود عاملهای خطر
- مطرح کردن روشهای ممکن درمان
- معاینه و اندازهگیری صورت
- عکس گرفتن
- توصیه دوره درمانی مناسب
- تشریح نتایج احتمالی تزریق ژل و عوارض یا خطرهای احتمالی آن
بیمار باید قبل از اعلام موافقت برای تزریق ژل به خوبی با تمام جوانب این درمان آشنا شود. اندکی مضطرب بودن، به دلیل هیجان مشاهده چهره جدید یا استرس قبل از درمان، طبیعی است؛ بنابراین اگر کاملاً احساس راحتی نمیکنید، حتماً نگرانیها و تردیدهای خود را با پزشک در میان بگذارید.
انواع ژل تزریقی
ژلهای مختلف از نظر ترکیب شیمیایی، ماندگاری اثر و میزان نرمی با هم تفاوت دارند. ژلهای نرمتر برای نقاطی مانند لب کاربرد دارد، حال آن که ژلهای سختتر برای برجسته کردن گونهها تزریق میشود. پرکاربردترین ژلهای تزریقی عبارت است از:
- کلسیم هیدروکسیل آپاتیت
- هیالورونیک اسید
- پلی آلکیل ایمید
- پلی استیک اسید
- میکروسفر پلی متیل ـ متاکریلات (PMMA)
پزشک بهترین نوع ژل را انتخاب و حجم مناسب را برای دستیابی به نتیجه دلخواه تعیین میکند.
مراحل تزریق ژل
تزریق ژل در مراحل زیر انجام میشود:
ارزیابی صورت و علامتگذاری
پزشک وضعیت صورت و تون و رنگ پوست را ارزیابی میکند و ناحیههایی را که نیاز به تزریق ژل دارد، معاینه مینماید. سپس نقاطی که باید تزریق در آنجا انجام شود، علامت زده میشود و در نهایت از ناحیههای درمان عکس گرفته شود.
پاکسازی و بیحسی
قبل از تزریق ژل یا فیلر، محل تزریق با محلول ضدعفونی کننده شستشو داده میشود. برای کاهش درد تزریق، پزشک از ابزاری سرد استفاده میکند تا پوست سرد شود و همچنین ممکن است از کرم بیحسی یا آمپول بیحسی موضعی برای تزریق استفاده کند. تزریق ژل ممکن است دردناک باشد، اما اکثر بیماران تحمل این درد را به خوبی دارند.
تزریق
تزریق در هر نقطه معمولاً فقط چند لحظه طول میکشد. سپس پزشک ناحیه تزریق را ماساژ میدهد، نتیجه را ارزیابی میکند و در صورت لزوم ژل بیشتری را تزریق میکند. کل درمان با توجه به تعداد ناحیههای در نظر گرفته شده برای تزریق 60 ـ 15 دقیقه طول میکشد.
پاکسازی و نقاهت
علامتهای روی صورت پس از رسیدن به نتیجه دلخواه و رضایتبخش پاک میشود. برای کاهش ورم و تسکین ناراحتی به بیمار کیسه یخ داده میشود. ناحیه تزریق به مدت یک تا دو روز اندکی حساس است، اما آنقدر دردناک نیست که بیمار را وادار به مصرف دارو کند.
دوران بهبود
دوران بهبود برای تمام بیماران یکسان نیست و تا حدی به نوع ژل تزریقی نیز بستگی دارد. اکثر فعالیتها را میتوانید بلافاصله پس از اتمام تزریق از سر بگیرید، اما بهتر است به مدت 48 ـ 24 ساعت فعالیتهای سنگین بدنی انجام ندهید تا ورم و کبودی به حداقل برسد. شرایط خاص خود را قبل از برنامهریزی برای تزریق به پزشک اطلاع دهید.
پس از تزریق ژل با موارد زیر مواجه میشوید:
- به نظر میآید که ژل بیش از اندازه تزریق شده و ناحیههای درمان برآمدگی ناخوشایندی دارد.
- ورم یا کبودی در شدت خفیف تا شدید وجود دارد.
- قرمزی یا بیحسی موقت
- برآمدگیهای ملموس یا نقاط سخت و سفت در محل تزریق
- بروز واکنش حساسیت شدیدی که مانند آلرژی همراه با ورم و کهیر است.
اکثر عوارض با یخ گذاشتن روی موضع تزریق و ماساژ دادن برطرف میشود و ظرف چند ساعت یا فقط چند روز از بین میرود. بعضی واکنشها به درمانهای تهاجمیتری با دارو یا تزریق نیاز دارد. حتماً درباره دوران بهبود و طرح درمان با پزشک صحبت کنید. چنانچه برای جوانسازی از چربی بدن خود بیمار به عنوان فیلر استفاده شود، فرایند التیام طولانیتر است و چند هفته طول میکشد.
نتایج
نتایج جوانسازی و چاق کردن صورت به روش تزریق ژل بلافاصله پس از درمان مشخص است و ماندگاری آن برحسب نوع ژل و شرایط بیمار چند ماه تا چند سال است. حفظ سلامت بدن و محکم و سالم نگه داشتن پوست با استفاده از درمانها و فراوردههای مناسب نتایج را بهبود و طول عمر آنها را افزایش میدهد.
هزینه تزریق ژل
هزینه تزریق فیلر متغیر است و بستگی به تخصص و مهارت انجام دهنده تزریق، نوع فیلر، زمان و شرایط درمان، و موقعیت جغرافیایی کلینیک دارد. این هزینه میتواند یک عامل مهم برای انتخاب درمانهای زیبایی باشد. بسیاری از پزشکان پکیجهای مخصوص و روشهای درمان قسطی را نیز پیشنهاد میدهند، بنابراین مهم است که از پزشک معالج خود در این زمینه مشورت بگیرید. اما باید به یاد داشت که هزینه پایین تنها عاملی برای رضایت از درمان نیست. تجربه و مهارت پزشک نیز بسیار مهم است و باید به اندازه هزینه نهایی درمان مورد توجه قرار گیرد.
ایمنی و عوارض
تصمیمگیری برای تزریق ژل کاملاً به خود شما بستگی دارد؛ خودتان تصمیم میگیرید که آیا به این روش میتوانید به نتایج دلخواه خود دست یابید و این که آیا عوارض احتمالی درمان را میپذیرید یا خیر. پزشک کلیه عوارض تزریق ژل را برایتان توضیح میدهد.
تزریق ژل معمولاً عوارض شدید به دنبال ندارد. خطرهای احتمالی به نوع ژل تزریقی و دوام نسبی ماده ژل بستگی دارد. درهر حال عوارض تزریق ژل به شرح زیر است:
- ضایعههای پوستی آکنه مانند
- عدم تقارن
- کبودی، خونریزی ناحیه تزریق
- ورم
- آسیب دیدن پوست که به زخم شدن و باقی ماندن اسکار (جای زخم) میانجامد.
- عفونت محل تزریق
- توده و برآمدگی
- حس کردن فیلر زیر سطح پوست
- راش پوستی همراه با خارش
- قرمزی پوست
- از بین نرفتن چروکها یا غیرطبیعی شدن ظاهر آنها
- نابینایی
- نکروز پوست (زخم شدن یا از بین رفتن پوست به دلیل اختلال در جریان خون)
پزشک موظف است کلیه عوارض فوق و موارد دیگر را در جلسه مشاوره و قبل از موافقت متقاضی با انجام درمان به وی توضیح دهد. گاهی اوقات با یک تزریق نمیتوان به نتیجه مطلوب دست یافت. به علاوه چون اثر اکثر ژلها به مرور از بین میرود، باید تزریق را پس از مدتی تکرار کرد.